[maxbutton id=”3″ ] [maxbutton id=”10″ ] [maxbutton id=”17″]
Ești elev de liceu? Ai inclinații către chimie? Atunci, ai intrat pe site-ul care răspunde pasiunii tale!
Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului împreună Liga Studenților Chimiști din Timișoara organizează Concursul Național de Chimie „Coriolan Drăgulescu” în perioada 10-11 mai 2019.
Concursul construiește un cadru competitiv în care participanții să-și testeze gândirea logico-chimică dezvoltată și să-și evalueze competențele dobândite. Concurenții care se evidențiază cu rezultate foarte bune în urma probei teoretice, sunt recompensați cu premii. Pe lângă componenta competițională a evenimentului, există și o componentă instructivă a cărui rol este de a reda o imagine cât mai clară și cât mai completă a ceea ce înseamnă munca depusă în domeniile vaste ale chimiei.
Te așteptăm cu mare drag să participi la concurs! Pe lângă competiția în sine, îți vom pregăti multe alte activități interesante și ne vom asigura că vei avea amintiri frumoase despre facultatea noastră!
Poate vă întrebaţi de ce concursul nostru de chimie se numeşte „Coriolan Drăgulescu” şi cine a fost Coriolan Drăgulescu? Ei bine, Academicianul Coriolan Drăgulescu a fost primul decan al facultății noastre, înfiinţată în anul 1948. S-a născut la 4 aprilie 1907 în comuna Vărădia, județul Caraș-Severin. Tatăl, învățătorul Ștefan Drăgulescu, i-a fost model și mentor, iar mama, Elena Drăgulescu, casnică, i-a fost exemplu de modestie și comportament social.
A urmat primele clase la Liceului „General Dragalina”, iar următoarele la liceul„Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara, obţinând cu rezultate excepţionale diploma de bacalaureatul în anul 1925. A fost student al Universității din Cluj, Facultatea de Știinte, Secția Chimie, fiind licențiat în anul 1930, cu calificativul foarte bine.
După al II – lea război mondial , s-a stabilit la Timișoara, unde a înființat, în cadrul Institutului Politehnic din Timișoara, Facultatea de Chimie Industrială, fiind primul decan al acesteia. Din anul 1995, numele a fost schimbat în Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului. Principalele obiective de cercetare ale profesorului au fost în domeniul chimiei anorganice, chimiei analitice, domeniul tehnologiilor chimice anorganice și al valorificării resurselor minerale autohtone, în special a mineralelor rare și a mineralelor disperse (bismut, beriliu, uraniu ș.a.). Aceste studii au ajutat şi ajută în continuare chimiștii în devenire.
A fost membru de onoare al Societății de Chimie Industrială din Paris, din anul 1970. Academia Româna l-a ales membru corespondent la 12 iulie 1956, iar în 1963 a devenit membru titular. A fost președintele Secției de Științe Chimice între anii 1970 -1977.
Activitatea de om de știință a fost recunoscută prin numeroase ordine și distincții, precum Ordinul Muncii (1963), Meritul Științific (1966), titlul de Om de Știință Emerit (1970). A trecut în neființă la 1 iunie 1977 la București.
Viața plină de realizări a acestui mare chimist este argumentul pentru care concursul a primit numele de Coriolan Drăgulescu. Dacă vreţi să aflaţi mai multe şi să vedeţi locurile unde Coriolan Drăgulescu şi-a desfăşurat activitatea, veniţi la concursul nostru!
Termenul limită de înscriere a participanților este 27 aprilie 2019!!!!